News & PressJutarnji list write about us (Croatian only)

Excellent article in one of the biggest Croatian daily newspaper about our work (Croatian language only):

Jutarnji List - 17.03.2014.

Autor: Gordana Galović

ŠESTERO GENIJA IZ BUZINA 'Mi smo zaduženi za to da ne pojedete niti jedan loš kikiriki, krastavac i ciklu'

U malom uredu u Buzinu smišljaju robotske sustave koji kontroliraju proizvode Kraša, Podravke, Zagrebačke pivovare. Zahvaljujući njima svaki dan kupujemo ispravne proizvode.

Upravo su prodali sustav jednom od najvećih svjetskih proizvođača kartonske ambalaže iz Njemačke. Kontroliraju liniju kojom prolazi 100 komada ambalaže u sekundi!

U uredima tvrtke VisorSasvim je to neuobičajen prizor za jedan ured. Nasred prostorije je bačva piva, a na stolu kutija s kikirikijem. Iako odlična kombinacija za petak poslijepodne, mladi inženjeri u testnom laboratoriju zagrebačke tvrtke Visor doista rade, i to na visokoj tehnologiji koja se primjenjuje u najjačim proizvodnim industrijama na globalnom tržištu.

Za bačvu moraju osmisliti robotski sustav koji će osigurati da baš niti jedna ne izađe iz proizvodnje, a da na vrhu pušta pivo. S kikirikijem je sasvim druga priča. Proizvođač traži nadzor na liniji koji će osigurati da u pakiranje ide samo cijeli i neužegli kikiriki, onaj zbog kojeg će kupac i drugi put poželjeti kupiti isti proizvod.

Zahtjevi iz industrije

Osmišljavamo uređaje za optičku inspekciju u proizvodnji. Riječ je o tehnologiji robotskog vida, koja je vrlo široko primjenjiva i prilagođavamo je ovisno o zahtjevima i potrebama kupca. Radimo na samom softveru, a cijele uređaje isporučujemo kupcima u suradnji s kooperantima - otkriva Bruno Birgmajer, direktor i jedan od trojice osnivača male, ali rastuće zagrebačke tvrtke Visor.

U tvrtki je samo šestero zaposlenih, koji uspijevaju odgovoriti zahtjevima industrije u cijelom svijetu. Propala hrvatska industrija s rijetkim svijetlim primjerima premalo im je tržište, pa ih je i ta činjenica natjerala na svjetski proboj. Među hrvatskim kupcima je Kraš, koji koristi njihovu tehnologiju za sortiranje lješnjaka u proizvodnji Bajadere. Za Podravku su osmislili sustav za kontrolu zatvaranja staklenki, a spomenuti sustav za kontrolu bačvi na putu je za Zagrebačku pivovaru. Sofisticiranu tehnologiju zahvaljujući pameti hrvatskih inženjera Visor je već uspio prodati i jakim proizvođačima u Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji te na Bliskom istoku.

Kompletan članak: http://bit.ly/1lTY08i

TOP